Specialisaties

The-Muscular-SystemManuele therapie
De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

Wat doet een manueel therapeut?
Manuele therapie is geschikt voor klachten die gepaard gaan met pijn en/of het slechter kunnen bewegen van één of meerdere gewrichten.
Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijn:

  • Hoofd- en nekpijn, vaak in combinatie met een stijve bovenrug
  • Nekpijn, ook als deze uitstraalt tot in de arm
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Heupklachten
  • Lage-rugklachten, ook als deze uitstralen naar het been
  • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten
  • Schouderklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
  • Frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder)
  • Tenniselleboog

Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dit geval kan de manueel therapeut u met specifieke trainingsadviezen leren hoe u uw gewrichten stabieler kunt maken door het versterken van uw spieren.

Kijk voor meer informatie op de consumentenwebsite van de beroepsinhoudelijke vereniging voor manueel therapeuten, de NVMT.

Trigger-PointsMedical taping concept
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek al snel dat de behandelingstechnieken zo veelzijdig zijn dat er naastMedical Taping Concept logode behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan.

Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op. Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethoden met kinesiotape, zoals “Medical Taping”, “Lymf Taping”, “Meridiaan Taping” en “Cross Taping”. Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept.
Inmiddels is het Medical Taping Concept wereldwijd bekend en wordt door diverse soorten professionele behandelaars binnen de gezondheidszorg toegepast .

De achtergrond gedachte van het Medical Taping Concept op een rijtje :

  • De CureTape® beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
  • Het werkt volgens de principes van dekinesiologie.
  • Het ondersteunt het spierstelsel.

Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat.
In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.

Dry-needling
Dry-needling is een efficiente behandelmethode van myofasciale problematiek met pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren.

Dry-needling omvat het inbrengen van een ‘droge’(acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en).

Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke acupunctuur.

Een dry-needlinginterventie resulteert vaak snel in een directe pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betrokken spieren en gewrichten.

Gespecialiseerde fysiotherapie bij Schouderklachten 

Schouderklachten komen veel voor en kunnen erg beperkend zijn. We gebruiken onze armen immers elke dag en de hele dag door. Voor onder andere het volgende kunt uw bij onze specialist in schouderfysiotherapie terecht:

  • Pijn in uw schouder
  • Pijn in uw bovenarm
  • Problemen met het heffen van uw arm
  • Bewegingsbeperking van uw schouder
  • Beperkingen van bovenhandse activiteiten

Zo werkt schouder- fysiotherapie

Bij de eerste afspraak wil de schouder-fysiotherapeut precies weten wat uw lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of u gebaat bent bij schouder-fysiotherapie of daarnaast nog hulp van een andere (para-)medische specialist nodig heeft. Als duidelijk is dat schouder-fysiotherapie u kan helpen, gaat u samen op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw klachten. De fysiotherapeut wil ook weten wat uw persoonlijke doelen zijn. Wat hoopt u met de behandeling te bereiken? Wat wilt u weer kunnen? De schouder-fysiotherapeut onderzoekt daarna het lichaamsdeel of de lichaamsdelen waar u last van heeft, en kijkt welke invloed uw klacht of aandoening heeft op uw houding en de manier waarop u beweegt.

Als de schouder-fysiotherapeut een analyse en hypothese heeft gemaakt, bespreekt hij met u het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken.

Maak een afspraak met onze schouder fysiotherapeut, Shirley van Tol